HosGeLdiniz ßy Can
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hasan ali yücel

Hasan ali yücel Empty Hasan ali yücel

Mesaj  Admin Cuma Ara. 19, 2008 5:09 pm

Hasan Âli Yücel (d. 18 Aralık 1897, İstanbul, Türkiye), (ö. 26 Şubat 1961), öğretmen, eski Milli Eğitim Bakanı, Köy Enstitüleri'nin kurucusu.

Babası Ali Rıza Bey, annesi Neyire Hanım ve eşi Gülsüm Refika Hanım'dır. Eğitim yaşamını sırasıyla Mekteb-i Osmani, Vefa dadisi, Cağaloğlu Darülmuallimin-i Âli'ye (Yüksek Öğretmen Okulu) okullarında sürdürdü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi ve 19 Aralık 1922'de öğretmenliğe başladı. 12 Temmuz 1932 tarhinde Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin (Türk Dil Kurumu) kurulmasıyla Hasan Âli Yücel etimoloji kolu başkanlığına getirildi.

Konu başlıkları [gizle]
1 Bakanlık dönemi
2 Son yılları
3 Not
4 Dış bağlantılar

Bakanlık dönemi [değiştir]Hasan Âli Yücel'in bakanlık dönemi MEB'deki en parlak dönemlerden birisidir. 28 Aralık 1938'de Hasan Âli Yücel, 2. Celal Bayar hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı'na getirildi. Üniversite reformu (Ankara Fen Fakültesi'nin kurulması, Yüksek Mühendis Okulu'nun İTÜ'ye dönüştürülmesi ve Ankara Tıp Fakültesi'nin kurulması), Köy Enstitüleri'nin açılması, Dünya klasiklerinin Türkçeye çevrilmesi (1946 sonuna kadar 496 yapıt çevrildi) ve ilk resmi ve telifli Türkçe ansiklopedi olan İnönü Ansiklopedisi'nin ön çalışmaları onun bakanlığı döneminde gerçekleşmiştir. Devlet Konservatuvarının kurulması (20 Mayıs 1940), Türkiye'nin UNESCO'ya girişi onun çabaları sonucunda olmuştur. Dört yıllık çabaları sonucunda 15 Haziran 1946'da Üniversiteler Yasası çıkartılır. "Bu yasayla, yüksek öğretim kurumlarının Bakanlıkla olan "sıkı bağı" önemli ölçüde gevşetilmiş, mevcut kuruluşlar yapısal bir bütünlüğe kavuşturulmuş, böylece üniversiteye organik bir karakter kazandırılmıştır. Bu yasanın getirdiği bir başka sonuç, "dışarıdan denetim" yerine "içeriden denetim" getirmiş olmasıdır. Ankara Üniversitesi de bu yasanın sonucu olarak kurulmuştur."[1]

Son yılları [değiştir]5 Ağustos 1946'da 7 yıl 7 ay sürdürdüğü Milli Eğitim Bakanlığı görevinden istifa etti. İstifasından sonra gazetecilik görevine döndü. 26 Şubat 1961 konuk olarak kaldığı Prof. Dr. Tevfik Sağlam'ın evinde öldü. 2 Mart 1961'de Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Hasan Âli Yücel, şair Can Yücel'in babasıdır.

Not [değiştir]Milli Eğitim Bakanlığı

Dış bağlantılar [değiştir]MEB'deki Hasan Ali Yücel'in yaşamöyküsü
KimKimdir.gen.tr'de Hasan Ali Yücel'in yaşamöyküsü
10. Hükümet - 2. Bayar Hükümeti (11 Kasım 1938 - 25 Ocak 1939)[ Göster ]
Başvekil: Mahmut Celal Bayar
Gümrük ve İnhisarlar Vekili: Ali Rana Tarhan · Adliye Vekili: Hilmi Uran · Tevfik Fikret Sılay Müdafa-i Milliye (Milli Savunma) Vekili: Kazım Özalp · Naci Tınaz Dahiliye Vekili: Refik Saydam · Hariciye Vekili: Şükrü Saracoğlu · İktisat Vekili: Hüseyin Hüsnü Çakır · Şakir Kesebir Maliye Vekili: Fuat Ağralı · Maarif Vekili: Saffet Arıkan · Hasan Âli Yücel Nafia (Bayındırlık) Vekili: Ali Çetinkaya · Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiye (Sosyal Yardım) Vekili: Ahmet Hulusi Alataş · Ziraat Vekili: Faik Kurdoğlu ·

11. Hükümet - 1. Refik Saydam Hükümeti (25 Ocak 1939 - 3 Nisan 1939)[ Göster ]
Başvekil: Refik Saydam
Gümrük ve İnhisarlar Vekili: Ali Rana Tarhan · Adliye Vekili: Tevfik Fikret Sılay · Müdafa-i Milliye (Milli Savunma) Vekili: Naci Tınaz · Dahiliye Vekili: Faik Öztrak · Hariciye Vekili: Şükrü Saraçoğlu · Maliye Vekili: Fuat Ağralı · İktisat Vekili: Hüseyin Hüsnü Çakır · Maarif Vekili: Hasan Âli Yücel · Nafia (Bayındırlık) Vekili: Ali Çetinkaya · Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiye (Sosyal Yardım) Vekili: Ahmet Hulusi Alataş · Ziraat Vekili: Reşat Muhlis Erkmen‎ ·

12. Hükümet - 2. Refik Saydam Hükümeti (3 Nisan 1939 - 9 Temmuz 1942)[ Göster ]
Başvekil: Refik Saydam
Başvekil: Ahmet Fikri Tüzer
Gümrük ve İnhisarlar Vekili: Raif Karadeniz · Ali Rana Tarhan · Adliye Vekili: Tevfik Fikret Sılay · Müdafa-i Milliye (Milli Savunma) Vekili: Saffet Arıkan · Naci Tınaz · Ali Rıza Artunkal · Dahiliye Vekili: Faik Öztrak · Ahmet Fikri Tüzer · Hariciye Vekili: Şükrü Saraçoğlu · İktisat Vekili: Hüseyin Hüsnü Çakır · Sırrı Day · Maarif Vekili: Hasan Âli Yücel · Nafia (Bayındırlık) Vekili: Ali Fuat Cebesoy · Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiye (Sosyal Yardım) Vekili: Ahmet Hulusi Alataş · Muharebe ve Münakalat (Haberleşme) Vekili: Ali Çetinkaya · Cevdet Kerim İncedayı · Mehmet Fahri Engin · Ziraat Vekili: Reşat Muhlis Erkmen‎ · Ticaret Vekili: Nazmi Topçuoğlu · Cezmi Erçin · Mümtaz Ökmen ·

13. Hükümet - 1. Saraçoğlu Hükümeti (9 Temmuz 1942 - 9 Mart 1943)[ Göster ]
Başvekil: Şükrü Saraçoğlu
Gümrük ve İnhisarlar Vekili: Raif Karadeniz · Dahiliye Vekili: Mehmet Recep Peker · Ahmet Fikri Tüzer · Hariciye Vekili: Şükrü Saraçoğlu · İktisat Vekili: Sırrı Day · Maarif Vekili: Hasan Âli Yücel · Nafia (Bayındırlık) Vekili: Ali Fuat Cebesoy · Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiye (Sosyal Yardım) Vekili: Ahmet Hulusi Alataş · Münakalat (Haberleşme) Vekili: Mehmet Fahri Engin · Ziraat Vekili: Şevket Raşit Hatipoğlu · Ticaret Vekili: Behçet Uz

14. Hükümet - 2. Saraçoğlu Hükümeti (9 Mart 1943 - 7 Ağustos 1946)[ Göster ]
Başvekil: Şükrü Saraçoğlu
Gümrük ve İnhisarlar Vekili: Raif Karadeniz · Suat Hayri Ürgüplü · Tahsin Çoşkan · Adliye Vekili: Ali Rıza Türel · Mümtaz Ökmen · Milli Müdafaa Vekili: Ali Rıza Artunkal · Dahiliye Vekili: Mehmet Recep Peker · Hilmi Uran · Hariciye Vekili: Şükrü Saraçoğlu · Hasan Saka · Numan Menemencioğlu · Maliye Vekili: Nurullah Esat Sümer · Fuat Ağralı · İktisat Vekili: Fuat Sirmen · Maarif Vekili: Hasan Âli Yücel · Nafia (Bayındırlık) Vekili: Sırrı Day · Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiye (Sosyal Yardım) Vekili: Ahmet Hulusi Alataş · Sadi Konuk · Münakalat (Haberleşme) Vekili: Ali Fuat Cebesoy · Ziraat Vekili: Şevket Raşit Hatipoğlu · Çalışma Vekili: Sadi Irmak · Ticaret Vekili: Raif Karadeniz · Celal Sait Siren

"http://tr.wikipedia.org/wiki/Hasan_%C3%82li_Y%C3%BCcel" adresinden alındı.
Sayfa kategorileri: 10. Hükümet - 2. Bayar Hükümeti | 11. Hükümet - 1. Refik Saydam Hükümeti | 12. Hükümet - 2. Refik Saydam Hükümeti | 13. Hükümet - 1. Saraçoğlu Hükümeti | 14. Hükümet - 2. Saraçoğlu Hükümeti | 1897 doğumlular | 1961 yılında ölenler | Türk şairler | Türk siyasetçiler | TBMM 5. dönem İzmir milletvekilleri | TBMM 6. dönem İzmir milletvekilleri | TBMM 7. dönem İzmir milletvekilleri | TBMM 8. dönem İzmir milletvekilleri | Vefa Lisesi mezunlarıGörünümMadde tartışma Değiştir Geçmiş Kişisel aletlerOturum aç ya da yeni hesap edin Sitede yol bulma
Ana sayfa
İçeriğe göz at
Seçkin içerik
Rastgele sayfa
Yardım
Deneme tahtası
proje
Vikipedi hakkında
Topluluk portalı
İş birliği projesi
Köy çeşmesi
Son değişiklikler